Nuffnang

Giveaway

Thursday, November 20, 2014

Kisah 30 Sen

KISAH RM0.30 YANG MENYENTUH HATI SAYA .... 
Cikgu : Kenapa Amin tak rehat? 
Amin: Mak saya beri 30sen sehari Cikgu ... kat kantin 30sen ni dpt beli karipap je satu, segan la cikgu beratur panjang2 dpt beli karipap satu jaa . 

Jadi saya kumpul duit hari ni utk mkn hari esok , dpt la saya mkn karipap ngan air sirap 30sen.
Saya kat kantin hari Selasa & Khamis je cikgu (Amin tertunduk malu) 
Perasaan saya mula bercampur baur, sedih & sebak. Di zaman 2014 ini masih juga ada pelajar yg membawa 30sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 30sen itu jumlah yg kecil sedangkan bagi pelajar ini 30sen sgt besar ertinya .. 
Cikgu : Kalau hari jumaat awk x pergi kantin la ya ? Amin: Oh .. hari jumaat duit 30sen ni saya sdekah masa bacaan yasiin , cikgu." jwb Amin dgn bersahaja. 
"Mak saya kata kalau kita sdekah, rezeki kita akan bertambah.." 
Mata saya dah berkaca... saya terkejut & bertambah sebak, dah la duit ada 30sen, siap boleh sedekah pulak lg.. 
Ya Allah, limpahkan lah rezeki bagi keluarga pelajarku ini. Luaskan la pintu rezeki mereka semuga mereka tidak lagi berada didlm kemiskinan.
Huh, mcm terpukul sungguh saya, bayangkn duit 30sen yg d beri utk makan, dia sedekahkan 30sen utk tabung sekolah setiap Jumaat semasa bacaan yasiin..
‪#‎SHARE‬ lah eh. .mungkin cerita nie nampak simple tapi ia memberi 1000 pengajaran agar kita semua lebihkan bersedekah ....

‪#‎subahanallah‬ .. Tengok betapa mulianya hati seorang pelajar ni ... mulia dan bijak berbelanja lak tu .....
Terharu dan merasa bangga jugak.

JustUnfollow

Assalamualaikum 
Sakit jiwa tidak, kalau orang request follow dalam instagram atau twitter kita, lepas tu bila kita dah approve , tup-tup dia dah unfollow balik? Entah-entah STALKER! kan kan siapa tahu kan...

Hahhhh.... 

ni ada satu Apps yang mana kita boleh tahu siapa UNFOLLOW kita. Bukan tu ja tau, kita juga boleh tahu siapa admirers kita hehehe...

So apa lagi pegilah download Apps ni dekat Application Store korang! 






Kawan atau Lawan

Assalamualaikum bloggers
Dalam hidup kita seharian, ramai sangat orang yang datang dan pergi samada yang betul-betul boleh jadi kawan atau sebaliknya.
Apa perasaan korang bila orang yang rapat dengan kita, makan bersama, kerja bersama, berbual bersama tiba-tiba dia mengata perkara yang buruk tentang kita? Lebih-lebih lagi perkara yang dia cakap tu tidak benar.
Sedih, marah, kecewa, tidak percaya, binggung, semua bermain difikiran kitakan.

Apa TINDAKAN korang bila ada kawan yang macam ni? Cer bagi tips sikit hehe