Nuffnang

Giveaway

Thursday, January 19, 2017

PERBEZAAN KAU DAN DIA

Satu hari si anak kecil menangis minta dibuatkan susu... Lantas si ibu pun pergi ke dapur untuk membancuh susu. "YA Allah susu dah habis, kesianlah anak ibu". "Nak, susu da habis, esok kalau ibu ada duit, ibu beli susu untuk abang ya". Si abang mengangguk faham. umurnya 4 tahun, tapi seperti memahami keadaan ibunya.

......"kak, saya nak pakai duit, kalau dapat bankin, tolonglah bankin duit yang akak pinjam tu.... " si ibu menghantar whatsapp kepada kakaknya. Duit dah tak ada, esok pula masih kerja. kena puasa lagi. Tak apalah, ganti puasa. detik hati si ibu. "Nantilah, aku sibuklah, tak ada masa nak p bank ni". balasan whatsapp tadi, tak apalah, mungkin dia betul-betul tak ada masa.

Keesokan harinya, si abang meminta lagi dibuatkan susu. Si ibu memujuk si abang, ibu tak ada duit lagi. ibu tak mampu belikan abang susu. Si abang pun tidur tanpa menyusu. Dah 2 hari minta dibuatkan susu, tapi macamana nak beli susu, kalau duit pun tak ada? air mata si ibu mulai membasahi pipi. "Ya Allah, apa harus aku buat, dimana lagi hendak ku cari duit ". untuk meminta kakaknya, dia segan, walaupun itu duitnya. "tak apalah esok cuba minta lagi"

"Kak, dah dua hari anak saya tak menyusu, saya pergi kerja pun tak ada duit nak beli makanan, tolonglah bankin, saya betul-betul perlukan duit". whatsapp dihantar lagi. "Nantilah, aku malas tak ada masa nak p bank". balasan whatsapp dari si kakak. Si ibu masih bertahan, tapi airmata jatuh lagi, menandakan hatinya benar-benar bersedih.

'Dah 2 hari abang tak menyusu. mesti abang lapar susu. Ya Allah, kenapa orang buat aku begini? sedangkan aku tengah susah Ya Allah. Anak aku lapar Ya Allah, kenapa masih ada orang yang pentingkan diri sendiri, tanpa tahu kesusahan orang lain? aku bukan minta duit padanya, tapi aku meminta hak aku yang di pinjam. Tapi kenapa ini yang dibalas'. si ibu berkata-kata didalam hati.

Tak mengapalah......

Beberapa hari kemudian....

"Dik, tolong hantarkan anak-anak aku ke sekolah". Whatsapp dari si kakak diterima.

`ah haritu aku susah, sampai anak aku tak menyusu 2 hari, takda pula dia kesiankan. aku tak nak lah tolong. biar dia rasa susah. masa orang susah, tak ada pun dia fikir'. Si ibu menjawab didalam hati, sambil jari jemarinya menekan kekunci telefon.

"Aku tak ada masa lah, aku banyak kerja ni".

"Siapalah nak tolong aku ni" balas si kakak.

Si ibu membiarkan saja whatsapp itu tanpa balasan.

Sambil memandu dia berfikir...

'Aku bukan begini, aku tak pernah buat orang begini, walaupun orang buat aku susah. Aku tak sampai hati untuk membuatkan orang susah.Takkan aku nak jadi macam dia?

Ketika itu teringat satu dialog antara Rasulullah dan sahabatnya. ingat tak ingat tapi yang paling diingat. "Kerana kau Ya Rasulullah, tak pernah membalas kejahatan dengan kejahatan".

Si ibu redha. Dia bukan begitu, dan tak akan pernah jadi begitu. Dia sukar untuk melukakan hati orang lain, biarpun hatinya, hidupnya susah kerana orang lain.

"Tak apalah, nanti aku hantar anak-anak kau", balas si ibu.

-TAMAT-

PENGAJARANNYA :
Janganlah kita membalas kejahatan dengan kejahatan. Kerana bila kau membuat kebaikan, yang membalas segala kebaikan itu hanyalah Allah. Dalam hidup ini, kita kena beringat, mudahkan orang lain, sebab kita tak kan pernah tahu kesusahan orang lain dan kita takkan tahu bila pula masanya kita akan susah. janganlah kita hanya memikir keadaan diri sendiri sahaja. Bila kita mudahkan orang, Allah akan mudahkan urusan kita. ingatlah, hidup kita ini, bersangkut paut dengan orang lain, lebih-lebih lagi dengan keluarga sendiri. janganlah bila keluarga meminta tolong, berat untuk kita melakukannya, tapi bila orang luar meminta tolong, tanpa lambat sesaat pun, kita terus menolong. utamakan keluarga, kerana apabila anda telah pergi, pasti keluarga yang lebih banyak mendoakan daripada orang luar.

KAU

Bila kau buat salah -tiada yang menegur
Bila kau rasa sedih -tiada yang disisi
Bila kau sedang marah -tiada yang menenangkan
Bila kau buntu -tiada tempat mengadu
Bila kau marah -tiada siapa peduli
Bila kau menangis -tiada bahu tempat bersandar
Bila kau gembira -tiada tempat berkongsi
Bila kau jatuh -tiada tempat berpaut
Bila kau susah - tiada tempat dituju
Bila kau sakit -tiada pengubatnya
Bila kau perlukan -tiada yang meluangkan

Bila kau hilang segala-galanya masih tidak ada pun yang akan memahami. Hanya kau dan hati kau saja yang tahu tentang kau.

Kau....

Kena kuat sendiri
Kena berdiri sendiri
Kena rawat hati sendiri
Kena gembirakan hati sendiri
Kena pujuk jiwa sendiri
Kena faham hati sendiri
Kena bahagiakan hati sendiri
Kena buat segala-galanya sendiri....

Kau....

Tabahlah
Kuatlah
Cekallah
Sabarlah
Teguhlah

Ingatlah, kau mungkin boleh membahagiakan org lain, dengan tangisan kau,
Tapi orang lain, tak mungkin akan menangis kerana kau....

Bila orang membaca nukilan mu, masih ada yang tak akan peduli.

Sebenarnya dunia ini hanya tentang kau seorang.....

Wednesday, January 18, 2017

7 JENIS PERSAHABATAN TETAPI HANYA SATU SAMPAI KE AKHIRAT


1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di Lapangan Terbang, hotel, hospital, pejabat pos, ATM, dan lainnya.

2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama, dan sebagainya.

3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.

4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, golf, badminton, memancing, melancong dan sebagainya.

5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek, tentera dan sebagainya.

6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ... Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : "Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)
Rasulullah SAW mengajarkan doa : "Allahumma Ya Allah ... selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan."

7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam di penghujung malam, dia mendoakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu, tetapi dia cinta sahabatnya; kerana Allah Ta'ala SWT jua.

Dari 7 jenis di atas, 1 hingga 6 akan LENYAP. Yang tinggal hanya persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah SWT sebagaimana dalam firman Nya: "Pada hari itu (Kiamat) sahabat-sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain, kecuali persahabatan kerana ketaqwaan." (Surah Az-Zukhruf :67)....

Semoga kita semua bersahabat kerana Islam dan Taqwa serta Hubban Limaanan. InshaAllah.
Wallahu'alam.

Konten ini milik Tuan Kasih Anuar


Wednesday, January 11, 2017

KERANA KAU PERLU BELAJAR


Ujian itu berbagai-bagai bentuk, datangnya tidak dipinta, masanya tidak diduga. Kadang-kala bila kita fikir kenapa Ujian itu diberi pada kita, sedangkan kita tidak mampu hadapi kita buntu, risau, gelisah, sedih dan bermaca-macam yang kita rasa. Allah sahaja yang Maha Mengetahui kenapa kita dipilih untuk  menghadapi ujian itu. Dia tahu kita mampu, sebab itu Dia pilih kita, kalau kita tak mampu Allah tak akan membebani HambaNYa. 

Sahabat yang perlahan-lahan meninggalkan kita juga adalah salah satu Ujian. Mungkin ada yang menganggap ianya perkara remeh, kecil dan sebagainya. Tapi apabila dia digelar sahabat, pasti kita tahu keakraban yang terjalin seperti apa kan? People change... yaaa... dulu susah senang bersama. kaulah tempat dia meluah, berkongsi segalanya. Tapi bila dia diuji dengan sedikit rezeki yang datang, kau mula dia tinggalkan. perlahan-lahan. Walaupun sakitnya sedikit tetapi kesannya mendalam. Bila ada orang baru yang melebihi kau, kebaikan dan keakraban kau selama ini pun terus dilupakan. Peritnya kita meleraikan ikatan persahabatan itu, tapi hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong nak buat apa kan? life must go on. 

Lepaskanlah mungkin Allah nak bagi kita amaran, atau petunjuk dia bukan kawan yang membawa kita ke syurga. Mungkin bila dia susah barulah kau ada gunanya. Tapi janganlah kau seperti dia, mengambil bila diperlukan, membuang bila tidak diperlukan. Jadilah kawan yang berhati ikhlas. Ikhlaskan segalanya, kerana yang membalas segala kebaikan itu bukan dia, tapi Allah. 

Tapi kepada kau, MOVE ON !!! teruskan apa yang selama ini kau lakukan, masih ada insan yang sayang kau, yang bila kau datang, bila kau senang, bila kau susah, dia tetap disisi kau. Bila kau berjaya kelak, katakan kepada mereka, jangan pernah lupakan, siapa disisi kau selama ini bila kau diberi kejayaan. Kerana kita tidak tahu UJIAN itu datang pada siapa dan dalam bentuk apa. 

TAHU KENAPA ALLAH BERI KAU UJIAN?
KERANA KAU PERLU BELAJAR TENTANG KEHIDUPAN.
APABILA ORANG YANG PERNAH KAU TOLONG, KINI MULA MENYOMBONG, 
KAU MENGENAL PERIBADI INSAN.
KAU BELAJAR UNTUK MENGIKHLASKAN.

APABILA ORANG YANG KAU SAYANGI AKHIRNYA PERGI,
KAU MENGERTI APA YANG ABADI. 
APABILA KEPERCAYAANMU DIKHIANATI,
KAU AKAN LEBIH BERHATI-HATI.

Thursday, January 5, 2017

LE SANDA SWEET FOUNDATION

Malam-malam ni nak review 1 produk best punya.
Saya pakai sekali terus jadi agen tau. Serius saya memang bab2 skin ni cerewet sikit dan memang sangat takut try produk2 lain. Tapi yang ni memang kebabom sangat!!!





Mari baca....

Nak cari foundation yg ringan, xmelekit, mudah dipakai & dibersihkan?
.
Try Le Sanda Sweet Foundation
Confirm puas hati

Le Sanda Sweet Foundation mengandungi
Lavender oil, Ekstrak Aloe Vera & Vitamin C dan SPf60

Kelebihan Aloe Vera
๐ŸŒฟ Mencegah kulit menjadi kering.
๐ŸŒฟ Bagus untuk merawat jerawat kerana boleh membunuh bakteria & mengurangkan keradangan kulit.
๐ŸŒฟ Melembabkan kulit tetapi tidak memberikan kulit rasa berminyak.
๐ŸŒฟ Bertindak sebagai lapisan pelindung pada kulit daripada sinaran matahari.

Kelebihan Lavendar Oil
๐ŸŒผ Memberikan keharuman kepada sweet foundation ini.
๐ŸŒผ Selain menambah aroma, lavender oil juga bermanfaat untuk membersihkan kulit kerana memiliki sifat anti-bakteria.
๐ŸŒผ Dapat membantu meningkatkan kecantikan kulit kerana memiliki sifat antioksidan yang tinggi yang dapat mencegah kesan iritasi akibat pencemaran udara.

Kelebihan Vitamin C
๐ŸŠ Mengeringkan jerawat.
๐ŸŠ Menghilangkan jerawat.
๐ŸŠ Mengatasi keradangan kulit akibat jerawat.
๐ŸŠ Mencegah bakteria yang menyebabkan jerawat.
๐ŸŠ Mencerahkan kulit daripada masalah jeragat dan tompok – tompok penuaan.

๐ŸŒž Spf60.
Menghalang dan menjaga kulit kita daripada sinar UV

๐Ÿ’‹Teksturnya gebu,halus ringan jew
๐Ÿ’‹Tidak menebal pada kulit
๐Ÿ’‹Meresap ke dlm kulit dan x berminyak
๐Ÿ’‹X bercampuk dan melekit
๐Ÿ’‹Spf 60 utk lindungi kulit dari uv
๐Ÿ’‹Wangian yg menusuk kalbu
.
***kalau masih sekolah jgn risau foundation ni x nmpk pun..

Hanya RM28 sm / Rm33 ss.
Postage add RM8 untuk 1 Malaysia

Kalau nak COD pun boleh.
COD AREA KOTA KINABALU SAHAJA.
Jumpa nanti bolehlah terus tester Le Sanda
Whatsapp 013 898 1692 (Agent KK - Liza)

#agentlesandasweetfoundationkk
#teamsheila
#teamhoney
#teamsalmahgebu

Yang nak jadi agen. Modal hanya Rm210 sahaja tau. dapat free gift lagi. pluss free postage. jom lah join jadi agen, barang senang jual tau. hari pertama saya da dapat jual 2 kotak. tu x kira lagi orang yang dok booking nak beli. yang penting kita cuba, daripada tak buat apa- apa pun.

Saya sertakan lagi testimoni customer yang guna le sanda sweet foundation. ni fakta tau bukan auta

















JANGAN RISAU PRODUK KITA ADA KELULUSAN



SABANDAR COWBOY LODGE & CAFE

Hai, haritu da update pasal tempat ni kan, malam ni nak update lagi. Tapi sekali dengan gambar-gambar ehsan dari -taste of sabah-

Sekali pandang macam di Texas !!!

Rupanya di Sabandar Leisure Rides (Tuaran Junction)

Orang Sabah yang belum pernah pergi ke sini boleh lah plan datang sini. Orang SEMENANJUNG yang datang SABAH jom datang sini!!! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Horse riding hours:
7am to 11am
2pm to 6pm

RIDE BOOKING HOTLINE:
019 861 1160

Kredit : Taste Of Sabah
















Friday, December 30, 2016

Percutian Baru di Sabah

Assalamualaikum
Hah lama tak update blog kan
Sibuk sangat bila akhir tahun ni
Mana sibuk dengan aktiviti Jabatan akhir tahun
Mana sibuk dengan cuti2 Malaysia hahaha

Entry kali ni nak share sikit pasal cuti-cuti dalam negeri sendiri. Tempat yang saya pergi ni tempat baru untuk dilawati di Sabah tau. So korang nanti datang sini lagi pergilah 2 tempat ni. Tapi gambar tak banyak sebab sekarang susah nak gambar sibuk dukung baby jer hahaha

Cowboy Town
Sabandar Tuaran,Sabah.
Dalam 30 minit dari Bandar KK.
Tuaran dikenali dengan Kuda. Sebab kat sana orang selalu main lumba kuda.




Masuk percuma sahaja. Kalau nak naik kuda baru bayar RM15. Tapi kalau nak naik kuda datang sebelah petanglah, sebab petang baru diorang buka untuk siapa-siapa yang nak naik kuda. 

Lepas tu kalau nak bergambar dengan kuda atau nak bagi kuda makan pun boleh. makanan kuda Rm2 seikat sahaja. Tapi harap maklum ya bau yang amat hahahahhaha...

Lepas tu kalau lapar boleh lah koramg pergi kat hutan bakau kat sebelah je dengan kandang kuda, kat sana diorang ada buat tempat rehat-rehat. ada restoran lagi tau. Sejuk ja masuk sana. Bestlah suasana dalam hutan tu. Tapi gambar saya tak ambil sebab saya tak masuk dalam, husband yang masuk. Bawa baby ni bahaya sikit. tunggulah baby besar sikit, baru p sana lagi. 

Rabbit Village
Kundasang, Ranau

Yang ni tempat baru kat Kundasang, siapa-siapa yang nak manja-manja dengan Arnab bolehlah datang sini. Comel-comel  Arnab dia tau. Diorang buat taman-taman arnab. Main kejar-kejar dengan  Arnab  hehehe.. Macam biasalah gambar takda ambil sebab sibuk pegang anak hahahaha. Kat sana bahaya sikit sebab bukit. So korang yang bawa anak, careful okay, nanti tergolek pula anak tu. 



Bayaran masuk start umur 4 tahun keatas Rm 2
Dan dewasa Rm4.

Makanan  Arnab  dijual Rm2. 

Saturday, December 17, 2016

ProjekVan10sen




Salam semua...

#ProjekVan10Sen telah dilancarkan beberapa hari yang lalu dibawah AMAL PRIHATIN SABAH RESOURCES, Penyelaras Achmad @ Ds Chazy

Tujuan kewujudan Van 10 Sen adalah untuk membantu golongan sasaran untuk sampai ke Hospital/Klinik dengan hanya 10 sen dari rumah mereka (vice versa/atau sebaliknya)

Golongan Sasaran adalah seperti berikut :
OKU, Warga Emas, Ibu/ayah Tunggal yang tidak kemampuan, pelajar susah, anak yatim/piatu, miskin tegar, dan sewaktu dengannya.

Kawasan Perkhidmatan :
Kepayan, Penampang (hingga Dongongon), Putatan (Hingga Sabindo Kinarut), Bandaraya KK (Hingga Menggatal termasuk sekitar 1B, sehingga Indah Permai)

Masih ramai golongan sasaran yang memerlukan malu-malu kali untuk guna #Van10Sen,

Proses sangat mudah.
- Whatsapp 0164472994
- perkenalkan diri
- bagi detail
- tarikh ke hospital
- jam/masa
- lokasi rumah

Pada yang sudah sedia di Hospital/Klinik tapi tidak mampu balik atau tiada kenderaan untuk balik terutama yang baru lepas bersalin, mengandung, baru habis appointment luka/patah/fisio dll, pun boleh juga booking. Rm0.10 saja, kalau tidak mampu, tetap PERCUMA boleh bagi.

Inilah nikmat Tuhan yang boleh di kongsi, kudrat aset jentera, masa dan tenaga sudah jadi peruntukan bantu yang termampu kepada yang memerlukan.

Mohon rakan-rakan pasti ada orang susah di sekeliling anda. War-warkan saja, tolong dorang booking pun nda apa..itulah bantuan sebaik-baik yang anda boleh sumbangkan tidak semestinya wang ringgit. Kita hidupkan rantaian kasih sayang tanpa batas, untuk mengukir senyuman setiap yang memerlukan.

Mohon luaskan dan sebarkan info kewujudan Van 10 sen ini.

Yang ingin sumbangkan dalam bentuk kewangan boleh salurkan ke:

CIMB BANK
AMAL PRIHATIN SABAH RESOURCES
8602790791

Email : amalprihatin.sr@gmail.com

HOTLINE : 0164472994

#ProjekVan10Sen
#AmalPrihatinSabahResources
#DsChzys

NASI KAPAL KARAM

KALAU PERGI SABAH, SINGGAH SINI BAH!!!!

"VIRAL KN!! NASI KAPAL KARAM KINI MNYERANG SABAH DI RESTORAN SERI KENINGAU PUTATAN DAN INDAH PERMAI, KK. ADMIN JUGA MAU BELANJA 10 ORG YG BERTUAH RASA NI MAKANAN!!”

Adadahhhhh…dgr nama NASI KAPAL KARAM pun pelik suda kan,cam titanic pula. Jgn kamurang bimbang, hidangan ini adalah hasil cetusan idea dari seorang chef tanah air yg mengembara mnggunakan kapal layar saja. Sampai di satu pelabuhan yg terletak di Thaiand,tiba2 saja ni chef rasa mau msk ssuatu yg unik. Mslhnya ging, apa yg ada sma tu chef cuma pes tomyam jak. MATILANAK!!! Sedang dia kebingungan, dia trpandang lautan biru yg luas dan abang2 tagap sibuk kasi naik hasil tangkapan mrk. Mau tau apa yg chef tu bikin dgn pes tomyam dia? Nahhhh..muncullah idea NASI KAPAL KARAM!!!..Kami mau belanja 10 org saja ya untuk rasa sendiri keenakan NASI KAPAL KARAM ni. Mau nda? Baca dia punya syarat di bawah.

==================================
APA YG SIOK BTUL NI NASI KAPAL KARAM?
==================================

KEBANJIRAN SEAFOOD! Ni yg menariknya ku kmu mau tau dia punya hidangan penuh dengan makanan laut, mau apa? ketam,udang,siput,sotong dan ikan fresh suma berkampung di atas satu hdngn,perghhhh
Uniknya lagi, ia disertakan dgn hidangan nasi. Lagi unik arr,,dia punya nasi warna biru, bole la kmu feel2 makan nasi atas laut.
Lagi best bro n sis, kmi hidgkan ni nasi sama tomyam, ya, tomyam. Bukan sebarang hidangan busku, kmi hiding di dalam kelapa muda brsama air kelapa..punya la sadapp

Saja mau kasi tau, hidangan ini bole dimakan sampai 4 -5 orang, nahh, best bah kan mkn berjemaah,hehe. Lagi satu dan paling penting ialah segala hidangan ini adalah HALAL dan dari sumber yg suci dan bersih. Jadi kemurang jgn bimbang la yah.

Bah, tggu apa lagi, mari kita serang NASI KAPAL KARAM yg suda viral ni. Kompom puas ati 300% lepas kmu mkn msti mencari lagi tu..hee

=================================================
Alamat:
Restoran Seri Keningau Cawangan Putatan
Restoran Seri Keningau Cawangan Indah Permai, KK
No. tel:
088- 761663 (Putatan)
088- 497124 ( Indah Permai)

Facebook:
Restoran Seri Keningau HQ Sabah
>>>>> kmurang juga berpeluang dapat 5% diskaun busku di setiap hidangan NASI KAPAL KARAM, hanya dgn kmu LIKE page kmi.

=======================
SYARAT MAU JOIN CONTEST
=======================
Admin akan pilih pemenang secara random yah. Bila kami bilang STOP,nah, ngam2 ada nama fb kmu sblum tu muncul, dia lah manang..
Senang saja syarat dia nih:

1. LIKE post ni
2. Komen ‘MAU NASI KAPAL KARAM’ di post nih
3. SHARE ni post
* Psssttt..teda had kmu mo komen ya, komen saja brp bnyk ging..hehe

TEBABOMM, tunggu apa lgi, jom belanja family, kawan dan org tersayang anda ke Restoran Seri Keningau Cawangan Putatan dan Indah Permai, KK.





Wednesday, December 14, 2016

BISNES REVIEW

Assalamualaikum..beberapa hari ni sibuk sangat dengan program Jabatan akhir tahun, makan sana sini, badan pun dah banyak isi hahahhaa. Masa tulis ni pun mata mengantuk sangat,semalam habis kerja jam 12 malam... sampai rumah tak tau dah jam berapa.

Petang-petang ni rasa nak buat satu benda pula. FREE JE. Tak payah bayar. Saya buat ikhlas, tak mengharap apa-apa cuma nak tolong kawan-kawan yang ada bisnes untuk promote bisnes diorang. Saya akan promote kat :


PERSONAL IG (1418 follower)

BISNES IG (838 follower)
PERSONAL FB (1502 friends)
BISNES FB (4978 friends)

PAGE BISNES ( 18k follower)
WE CHAT BISNES (baru buka acc)

Nanti boleh bagi ayat-ayat yang kevavom untuk saya promote. 


Nama bisnes
IG bisnes
FB bisnes
kalau ada gambar nak sertakan pun boleh. (DM kat IG saya)

Mungkin saya taklah banyak follower tapi manatau rezeki anda ada dikalangan kawan-kawan saya ke... Sama-sama kita membantu ya.